PRP, IRAP og tildren behandling af hest

Venstre forben med en tydelig hævelse bag på piben. Scanning viste en skade i støttebåndet, som efterfølgende blev behandlet med PRP
Venstre forben med en tydelig hævelse bag på piben. Scanning viste en skade i støttebåndet, som efterfølgende blev behandlet med PRP

IRAP conditioned serum
Ledinflammation (ikke-bakteriel betændelse) er en hyppig årsag til halthed i hesteverdenen. Dette behandles traditionelt med en kombination af binyrebarkhormon, hyaluronsyre (ledvæskeerstatning), smertestillende non-steroid lægemidler og hhv. kulde og varme. Det er nu muligt at anvende det nyere alternativ IRAP enten som første behandling eller efter at de traditionelle behandlinger ikke har været effektive nok. Ved IRAP conditioned serum behandling udtages der blod fra hesten, som oprenses og stimuleres til at producere IRAP, der er et interleukin-1 receptor antagonist protein. Interleukin-1 er det vigtigste enzym/protein som er involveret i den inflammatoriske kaskade, der finder sted i leddet ved en inflammatorisk tilstand. Den inflammatoriske kaskade fungerer som en ond cirkel, som virker selvforstærkende og i sidste ende vil leddets normal funktion være helt ødelagt. Ved at sprøjte IRAP-serum ind i det afficerede led, stoppes den inflammatoriske cirkel, hvorved leddet igen kan opnå normal funktion alt efter skadernes omfang.
Behandlingsinterval og antal gange afhænger af hvilket led der er afficeret.

PRP (Platelet Rich Plasma)
PRP (Platelet Rich Plasma) er ligesom IRAP en behandlingsform, hvor man benytter hestens eget blod til at fremme heling af sene- og ledbåndsskader. Ret praktisk udtages der en steril blodprøve fra hestens jugular vene i halsen, som bearbejdes for at maximere antallet af blodplader. Blodet sendes igennem et filtersystem, som er den hurtigste måde at udvinde PRP. Produktet kan være klar i løbet af 15-30 min. Man ønsker et højt niveau af blodplader, da de indeholder vækstfaktorer, som frigives når det kommer i kontakt med væv. Vækstfaktorerne vil minimere arvævsdannelsen og fremme opheling af det oprindelige væv. Behandlingen anvendes oftest til seneskader, men kan også bruges ved led og bursaer.

Tildren
Tildren er et lægemiddel, som anvendes ved heste med knogleproblemer. Tildren indgives via drop direkte i hestens blod, hvilke som oftest tager imellem 30-60 min. Nogle heste kan få let kolikuro under behandlingen. Vi anvender tildren, som behandling ved aktive knoglelidelser såsom spat, hovsenebenslidelser eller andre lidelser hvor knogler remodelleres. Tildren virker ved at hæmme de celler som nedbryder knoglevæv.