Guide til drægtighed og foling

I de fleste tilfælde går både drægtighed og foling helt uden problemer, men det handler om at være forberedt og om at forebygge.

Hoppen er i gennemsnit drægtig i 11 måneder (340 dage), men drægtighedslængden kan variere meget. Det er normalt med foling 2 uger før og op til 3 uger efter forventet termin. Ofte viser hoppen det samme mønster år efter år.
Det er vigtigt at have kendskab til hvad der er normalt under en drægtighed og foling, så man hurtigt kan gribe ind, hvis der skulle opstå komplikationer.

Drægtighed tjekliste:

  • Scanning af hoppen ca 15 dage efter inseminering for at konstatere drægtighed og udelukke tvillinger.
  • Scanning igen ved 70-90 dage. Flere forsikringselskaber kræver dokumentation på dette tidspunkt for at forsikre fostret, samt her skal 2. rate af hingstepengene betales hvis hoppen stadig er drægtig.
  • 5., 7. og 9. måned vaccination imod virusabort (Herpes virus)
  • 9.-10. måned vaccination imod stivkrampe og influenza for at føllet er dækket bedst muligt ind når det kommer til verden.

Foling tjekliste
Igen er hopperne meget forskellige, men langt de fleste har fået et stort udviklet yver og vil dagene op til foling få vokspropper i pattespidserne. Nogle hopper vil også få mælkeløb før foling. Der ses en opblødning/afslapning af muskulaturen bagerst på krydset og omkring skeden.

Selve folingen foregår i 3 faser:
Opblokningsfasen
Hoppen bliver tiltagende urolig og har koliksymptomer. Dette varer imellem ½-4 timer og afsluttes med at vandet går. Ved nogle opdager man ikke at vandet går og ved andre ses 10-15 liter væske.
Uddrivningsfasen
Denne fase er kort og kraftig og fra vandet går bør der ikke gå mere end 5 min. før den inderste fosterhinde eller føllets ben er kommet til syne. Et normalt lejret føl har begge forben strakt frem foran sig, det ene lidt længere fremme end det andet og mulen hvilende ca. på forknæene. Hoppen ligger ofte fladt på siden mens den har presseveer. Når det meste af føllet er født, ligger føllet med bagbenene inde i hoppen, mens det sidste blod overføres fra moderkagen til føllet. Når hoppen eller føllet forsøger at rejse sig brister navlestrengen på et forudbestemt sted tæt ved føllet. Hele uddrivningen må ikke tage mere end 20-30 min
Afstødning af moderkage
Dette sker ofte umiddelbart efter at føllet er født og hoppen kan igen blive lidt urolig i denne fase. Efterbyrden skal være ude inden 3 timer og bør tjekkes om den er hel.