Tandraspning

Hesten har store kroge på den forreste tand i overmunden
Hesten har store kroge på den forreste tand i overmunden

Hestens overkæbe er bredere end underkæben, hvorfor der hos de fleste heste dannes tandspidser ud mod kinden i overmunden og ind mod tungen i undermunden. En tandspids er et stykke af tandens emalje, som ikke er blevet slidt af under forarbejdning af hestens foder i munden.
Hestens tænder vokser gennem hele livet, hvilket bevirker at hesten jævnligt skal have undersøgt munden for problemer. Vi anbefaler at dette gøres en gang årligt.

Vi tilbyder altid tandrasp med elektrisk rasp, som sikrer god adgang til at korrigere og fjerne evt. problemer fra hestens mund. Hesten vil oftest være bedøvet under tandraspningen, så en grundig behandling kan udføres i god ro, samtidig med at hesten får en mere behagelig oplevelse ud af det. Hesten står op under behandlingen og vil normalt være vågen igen ½-1 time efter behandlingen.

Anatomi
Heste har som hovedregel 12 fortænder og 24 kindtænder. Nogle vil yderligere have hingstetænder/hjørnetænder, som ses næstefter fortænderne. Både hopper og hingste kan have hingstetænder. Derudover kan heste have en rudimentær tand, kaldet en ulvetand. Disse ses oftest i overmunden lige før kindtænderne, men kan også forekomme i undermunden. Der er stor variation i placeringen og størrelsen på ulvetænderne og vi vurderer i hvert enkelt tilfælde om de potentielt kan genere under ridning med bid.

Bidtilpasning
Vi giver gerne en vurdering af hvilke bid der kan passe i hestens mund og måler også gerne hestens mund for at få den korrekte længde til et bid. Ved ridemæssigeproblemer ser vi gerne trense + bid på hesten og vi ser den også gerne redet, da det kan give nogle værdifulde oplysninger.Ulvetænder i forskellige størrelser
Ulvetænder i forskellige størrelser
Bidmåler
Bidmåler